De Alblas heeft  de Souburghderby tegen buurman Alblasserdam in een 1-5 overwinning om weten te zetten. Het was echter een heel andere wedstrijd als de thuiswedstrijd in het voorjaar toen Alblasserdam geheel kansloos naar een 5-0 nederlaag werd gespeeld. Nu had de thuisploeg bij een 0-1 achterstand in een goot gedeelte van de tweede helft een overwicht, maar wist de kansen niet te benutten en liep in de slotfase tegen een verdiende maar wel geflatteerde nederlaag op. Het grote verschil met derby’s van vorig seizoen toen er in beide wedstrijden geen gele kaart werd gegeven was  de inzet van beide ploegen, waarbij zoals het een derby betaamd af en toe op het randje werd gespeeld en de jonge scheidsrechter Rick Sturm uit Oost – Kapelle maar liefst negen gele kaarten moest trekken. De Alblas heeft zich door deze overwinning weer een plaatsje omhoog gewerkt op de ranglijst en doet nog mee in de strijd om de tweede periode terwijl Alblasserdam de komende wedstrijden punten moet gaan halen om niet in de problemen te komen.

Gelijkopgaande eerste helft

Op een koud Sportpark Souburgh was de eerste helft gelijk opgaand, maar oogde het spel van de Alblas rustiger en beter georganiseerd. Dit had zeker te maken met het feit dat de Alblas beschikt over meer  routine en de sterke as in de ploeg, maar kansen waren in de eerste twintig minuten niet. De eerste kans leverde echter direct het openingsdoelpunt op. Alblasserdam doelman Colin de Jong maakte een overtreding op Mike Jongeneel en Erwin van der Heiden maakte, bij afwezigheid van de geblesseerde specialist Stefan Bakker, geen fout en bracht de gasten op voorsprong 0—1. De thuisploeg kon hier weinig tegenoverstellen en hun eerste gevaarlijke wapenfeit was een schot in de 40e minuut van Murat Elibol. Vlak hiervoor hadden de gasten de voorsprong al kunnen verdubbelen toen de af en toe ongrijpbare en regelmatig hard aangepakte Natanja de Haan over links doorging en de vrij voor het doel staande Rafael de Vries bereikte, die de bal tegen de Alblasserdam doelman Colin de Jong schoot.

v.v. Alblasserdam - v.v. De Alblas (foto Richard van Hoek Fotografie)

Jilles de Haas in duel tijdens de derby (foto Richard van Hoek Fotografie).

Energiek Alblasserdam, De Alblas loert op de counter

In de tweede helft kwam bij Alblasserdam de lange Youri Groenendijk in het veld en hij zorgde samen met Damien Buwalda voor meer gevaar voor het de Alblas doel. De thuisploeg pakte de zaken energiek aan en kregen vooral door de fysiek sterke Youri Groenendijk ook  kansen,  maar vonden sterk spelende  de Alblas doelman René de Ruiter op hun weg. De Alblas loerde op de counter en dat had een kwartier voor tijd ook succes. Bij een uitval werd Richard van den Berg bereikt en vanaf de achterlijn bereikte hij de inlopende Mike Jongeneel die de Alblasserdam doelman passeerde  0-2. Hiermee leek de wedstrijd beslist, zeker toe in de 80e minuut Beau Buwalda tegen zijn tweede gele kaart opliep en de thuisploeg met tien man verder moest. Toch kwamen zij weer terug in de wedstrijd toen Youri Groenendijk toch zijn doelpuntje meepikte 1-2. Terwijl iedereen zich opmaakte voor een spannende slotfase viel het beslissende doelpunt snel aan de andere kant. Rhaudy Diamant bereikte uit een vrije trap invaller Laurens Barnhhoorn, die met een knappe kopbal Colin de Jong kansloos liet. Dit was tot grote vreugde van de grote schare de Alblas supporters de beslissing en in de laatste minuten werd de voorsprong nog verder uitgebreid. Eerst tikt opnieuw Laurens Barnhoorn de bal na een actie van Djordi de Boer in het lege doel 1-4 en in blessuretijd werd het voor de thuisploeg nog erger toen Erwin van der Heiden over links door kon gaan en Richard van den Berg aanspeelde die de 1-5 aantekende.

Strijd in de tweede periode

Volgende week speelt de Alblas thuis tegen Ameide, wat aan een goed seizoen bezig is en een punt meer als de Alblas heeft. Om in de strijd om de 2e periode mee te blijven doen zal de thuisploeg ook in deze wedstrijd een resultaat neer moeten zetten.

Meer weten?

De Alblas 1

De Alblas 1 komt uit in de 3e klasse met veel regieclubs uit de regio Alblasserdam en de Molenwaard. In deze klasse speelt De Alblas…