De na vele jaren weer op het programma staande Souburghderby Alblasserdam – de Alblas eindigde afgelopen zaterdag  onbeslist . Vooraf was erin de pers en door de verenigingen veel aandacht geschonken aan deze wedstrijd  en een oproep gedaan om er vooral een fijne voetbalmiddag van te maken . Dat is het zeker geworden met alles eraan wat bij een derby hoort . Veel publiek en volop vuurwerk bij opkomst op het veld en aansluitend een indrukwekkende minuut stilte in verband met het overlijden van het de Alblas lid en de aan sportpark Souburgh onafscheidelijk verbonden  Piet Verhoeven .  Een wedstrijd waar de uitstekend leidende 19 jarige scheidsrechter Labeur uit Steenbergen  geen enkele moeite mee had en de gele kaarten op zak hield .

(meer foto’s onderaan de pagina)
Vanaf het beginsignaal pakte de Alblas de zaken energiek aan en zette de Alblasserdam defensie onderdruk . Het eerste kansje was dan ook voor Richard van den Berg toen hij door Rhaudy Diamant de diepte werd ingestuurd , maar doelman Elmar Bakema stopte zijn inzet . Vlak hierna was het na een vergelijkbare situatie wel raak . Rianto Vrutaal werd over links weggestuurd en passeerde de Alblasserdam doelman met een schuiver in de verre hoek 0-1 .
De thuisploeg kon hier aanvankelijk weinig tegenover zette  , maar probeerde via de snelle aanvallers Inam Quliyef en Carlo Diaz de Alblas defensie onder druk te zetten . Toch was het meeste gevaar aan de andere kant en dacht de Alblas aan een strafschop toen Richard van den Berg tussen Beau Buwalda en Youri Groenendijk in de mangel werd genomen , maar de goed opgestelde scheidsrechter Labeur zag er niets in . Alblasserdam kroop geleidelijk aan wat meer uit zijn schulp en was via Murat Elibol gevaarlijk maar zijn inzet caramboleerde via de voet van Andrè de Vos over het de Alblas doel . Aan de andere kant waren vooral de cornerballen en vrije trappen , mede door het zwak ingrijpen van de Alblasserdam doelman , gevaarlijk maar Jeffey Gelderblom kon de bal in vrijstaande positie niet goed raken .
Na een half uur kwam de thuisploeg toch op gelijke hoogte . Carlo Diaz bereikte met een steekpass  de Alblasserdam aanvoerder en oud de Alblas speler Maarten de Zeeuw , die Marvin Otte kansloos liet 1-1 . De Alblas zocht hierna opnieuw de aanval en was nog gevaarlijk via de opkomende Walter Heijkoop , maar zijn harde lage voorzet werd door niemand geraakt . Vlak voor de rust kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong. Inam Quiliyef werd op de achterlijn vrijgespeeld en zijn harde inzet belandde via het been van Jeffrey Gelderblom in het de Alblas doel 2-1 .
Na de rust ging de Alblas met veel inzet op zoek naar de gelijkmaker , maar het spel was te onrustig . Alblasserdam beperkte zich tot het verdedigen van de voorsprong en kwam er amper meer uit . Bij de Alblas kwam Djordi de Boer in het veld om de Alblas aanvallend te versterken . De Alblas zocht vooral via de flanken de aanval , maar tot afronding kwam het niet . Wel werden schoten van Job van Vliet en Erwin van der Heiden op het laatste moment geblokt en krulde Djordi de Boer de bal net naast het doel . Halverwege de tweede helft kwam ook Gert Zuidgeest in de ploeg en hij zou nog een beslissende rol gaan spelen . Eerst speelde Job van Vliet zich op rechts knap vrij en de scheidsrechter gaf voordeel na een felle tackle , maar zijn harde voorzet kon door Gert Zuidgeest niet binnen gewerkt worden . Ook was Erwin van der Heiden met een geplaatste kopbal na een hoekschop dicht bij de gelijkmaker , maar de bal ging net langs de verkeerde kant van de paal . Alblasserdam loerde met hun snelle spitsen op de counter , maar kon amper gevaarlijk worden . In de 89e minuut viel toch de verdiende en luid bejubelde gelijkmaker . Een verre voorzet werd door de inlopende Gert Zuidgeest achter de kansloze Alblasserdam doelman geschoten 2-2 . Door deze uitslag , waar iedereen vrede mee kon hebben ,  is EBOH de Alblas op de ranglijst voorbij gegaan en heeft de koppositie overgenomen . A.s zaterdag is er opnieuw een streekderby op Souburgh ,dan komt het naar de derde plaats gestegen Streefkerk op bezoek.

De Alblas 1

Trainers / Coaches: Leo Dekker en Henk Stok Verzorger: Carry van der Meijden Spelers;