Gedragsregels lijken op het eerste gezicht misschien kinderachtig, maar het is niet meer dan een aantal afspraken op papier, waar ieder lid van vv de Alblas zich aan te houden heeft.
Hierdoor weten wij precies wat we aan elkaar hebben en wat wij van elkaar mogen verwachten. Door die duidelijkheid te verschaffen brengen wij een hoop rust rondom datgene waar we ons echt mee bezig moeten houden, namelijk voetballen!
De gedragsregels van de Jeugdafdeling zijn bedoeld voor de jeugdspelers en zijn ook op hen gericht. Vanzelfsprekend zijn niet alle genoemde regels voor elke leeftijdscategorie even relevant. De leiders en trainers zijn de eersten die het naleven van de gedragsregels bij de jeugd bevorderen, maar wij verwachten dat ook de ouders deze met hun kinderen doornemen.
Dit geldt voor al onze JO6, JO7, JO8. JO9, JO10, JO11 en JO12 leeftijdsgroepen. Het is uiteraard de bedoeling dat de gedragsregels door eenieder worden nageleefd. Als dat niet gebeurt dupeer je niet alleen jezelf, maar vooral ook anderen.
Wij verwachten van de ouders, verzorgers en supporters dat zij het goede voorbeeld geven om er een sportief en gezellig seizoen met elkaar van te maken waarbij respect voor elkaar ten aller tijde in acht genomen dient te worden. Wij gaan ervanuit dat eenieder actief binnen onze vereniging zich aan deze regels verbindt en deze zullen handhaven.
Van de jeugdleden van vv de Alblas, ouders, verzorgers en supporters verwachten wij dat zij zich correct gedragen en zodoende de goede naam van de vereniging hooghouden.
Door het volgen van trainingen nemen de tactische en technische vaardigheden toe en beleven de jongens/ meisjes zodoende meer plezier in hun sport. Het jeugdbeleidsplan is dan ook gebaseerd op maximaal trainingsbezoek. Het uitgangspunt is dan ook dat deelname aan alle geplande trainingen verplicht is voor iedereen. Voetbal is een teamsport en een speler die niet deelneemt aan de training benadeelt het team.
Vanaf de JO7 wordt er in wedstrijdverband gevoetbald. Het kan hierbij gaan om wedstrijden in (beker)competitieverband of oefenwedstrijden. De thuiswedstrijden worden gespeeld op het vv de Alblas complex op sportpark Souburgh. De aanvangstijden van de thuiswedstrijden wordt vooraf door de KNVB vastgesteld en is meestal het gehele voetbalseizoen van kracht. Bij uitwedstrijden zijn de aanvangstijden wisselend. De voetbalcompetitie bestaat uit een najaarscompetitie (van september tot en met december) en de voorjaarscompetitie (van februari tot en met mei)
Neem altijd een warme douche na het sporten. Door de geleverde inspanning ga je transpireren. Door te geleverde inspanning ga je transpireren. Door te douchen spoel je dit transpiratievocht af. Een warme douche is daarbij effectiever dan een koude douche, omdat het transpiratievocht beter oplost in warm douchewater. Tevens is een warme douche beter voor je spieren. Met een warme douche voorkomt je dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor de doorbloeding ervan minder wordt.
Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afvalproducten snel worden weggevoerd uit de spieren. Tenslotte is je lichaam na het sporten warm geworden en moet je deze warmte weer kwijt. Dit gebeurt vooral via de huid (transpireren). Als je een warme douche neemt blijven de haarvaten in de huid langer open voor vochtafvoer dan na een koude douche. Hygiëne is onlosmakelijk verbonden aan sport.
Bij vv de Alblas vinden we douchen na de wedstrijd de normaalste zaak van de wereld. We gaan er dan ook van uit dat alle spelers na de wedstrijd douchen en daarna schone droge kleding aantrekken. Van leiders en trainers wordt verwacht dat je daarop toezien.
Sommige ouders vinden douchen na de wedstrijd om een of andere reden minder noodzakelijk. We zien soms dat ouders hun kinderen bezweet in hun trainings- of wedstrijdtenue mee naar huis nemen. De één vindt dat douchen te veel tijd kost, de ander meent dat kinderen te weinig zweten om te hoeven douchen na de wedstijd.
In de visie van vv de Alblas is voetbal een teamsport waar teamgeest een belangrijk onderdeel van vormt. We stimuleren daarom dat onze spelers de wedstrijd samen beginnen en met hun trainer coach als één team het veld op gaan. Dat betekent vóór de wedstrijd verzamelen in de kleedkamer en daar na de wedstrijd ook weer eindigen
Dus zoveel mogelijk samen omkleden, samen de wedstrijd voor bespreken, samen voetballen, samen nabespreken en samen douchen.
Om de teamspirit en het samenzijn na de wedstrijd te stimuleren blijven ook de spelers die om welke reden dn ook niet douchen na de wedstijd in de kleedkamer totdat er is gedoucht. Spelers gaan dus na de wedstrijd niet overhaast naar huis. Van leiders en trainers wordt verwacht dat ze daarop toe zien.
Ook hygiëne en gezondheid is een aspect. Voetbal is een leuke en intensieve sport waarbij je regelmatig vuil wordt en bezweet raakt. Douchen is dan belangrijk omdat daardoor blessures en ziekten kunnen worden voorkomen en natuurlijk ook vanuit het oogpunt van hygiëne. En vragen iedereen om in de kleedkamer badslippers te dragen en niet op blote voeten te lopen. Hierdoor kunnen in het bijzonder aandoeningen zoals voetschimmel en voetwratten worden voorkomen.
Bij vv de Alblas gaan we er dus vanuit dat alle spelers na de wedstrijd douchen. Natuurlijk kunnen er bijvoorbeeld medische redenen zijn om uw kind niet te laten douchen. Vanzelfsprekend wordt hier rekening mee gehouden. Wij vragen de ouders dit kenbaar te maken bij de trainer/leider.
Tot en met de JO11 zijn de spelers niet verplicht om te douchen na de training, aangezien zij, gelet op de leeftijd toch op tijd op bed moeten liggen. Bij deze leeftijdscategorie is het toegestaan dat ouders daarbij aanwezig zijn in de kleedkamer om hun kind te helpen met aankleden.
Vanaf JO12 is het voor ouders verboden om in de kleedkamers te komen. Het douchen, afdrogen en aankleden zal door de spelers zelf geregeld moeten worden.
De jeugdtrainer/leider handelt conform de gedragsregels en bevordert naleving hiervan bij de jeugd.
Materialen worden door de vereniging aan de trainers en/of leiders beschikbaar gesteld. Het is voor de vereniging van groot belang dat met het ter beschikking gestelde materiaal zorgvuldig
wordt omgegaan. Defecten dienen direct gemeld te worden, zodat gezorgd kan worden voor vervanging. Indien behoefte bestaat aan aanvullend materiaal, dan kan hiertoe een onderbouwd verzoek worden ingediend bij het jeugdbestuur.
Als ouder/verzorger heeft u bij het lezen van dit informatieboekje inmiddels begrepen dat wij uw medewerking hard nodig hebben om de kwaliteit van de jeugdafdeling te verbeteren en ervoor te zorgen dat de gedragsregels worden nageleefd. Wij vragen u de gedragsregels door te nemen met uw kind.
Voetbal is een leuke sport, maar de ervaring leert dat kinderen zich er niet steeds van bewust zijn dat lid zijn van een vereniging ook verplichtingen met zich meebrengen. Het komt nogal eens voor dat de kinderen:
Dit zijn zaken waar iedere club mee te maken heeft en die vaak van invloed zijn op het team. Het is niet leuk voor een trainer/leider en teamgenoten als maar de helft komt opdagen bij de training. De sfeer binnen de vereniging en zeker binnen het team wordt in hoge mate bepaald door de motivatie van spelers en betrokkenheid van u als ouders/verzorgers.
Van ouders/verzorgers wordt verwacht dat zij een voorbeeldfunctie hebben en hun kind erop wijzen dat lid zijn van vv de Alblas betekent dat hij/zij zich houdt aan de regels en een positieve bijdrage levert aan het teamgebeuren.
Wij verwachten dat ouders/verzorgers die in het bezit zijn van een auto, om toerbeurt meerijden naar uitwedstrijden. Als men om de beurt rijdt, is er altijd genoeg vervoer. Het is van belang dat u beschikt over een goede inzittendeverzekering. Indien niet genoeg autovervoer aanwezig is, zal er naar een alternatief worden gezocht, bijvoorbeeld openbaar vervoer. Deze kosten moeten uiteraard door de spelers zelf worden betaald. Is dit ook geen mogelijkheid dan zal besloten worden tot afzegging van de wedstrijd. De boete die op grond hiervan door de KNVB wordt opgelegd, Zal verhaald worden op de spelers van het team.
Iedereen moet zich thuis kunnen voelen bij een vereniging. Ongeacht de voetbalcapaciteiten en culturele achtergrond. Een actieve en sportieve vereniging moet op basis van goede ontwikkelingsmogelijkheden voor leden herkend worden als een aantrekkelijke club. De realiteit is dat er rondom de velden ook zaken gebeuren die het voetbal in een kwaad daglicht stellen. Het verenigingsbeleid is er op gericht excessen te voorkomen. Indien deze toch optreden, dan zullen er maatregelen moeten worden genomen
De KNVB legt sancties op aan spelers die zich zowel binnen als buiten het voetbalveld misdragen. Daarnaast gaat de KNVB in sommige gevallen over tot het opleggen van een hoge collectieve boete aan het gehele team. De door de KNVB opgelegde financiële sancties worden verhaald op degene(n) die zich schuldig hebben gemaakt aan ontoelaatbaar gedrag. In het geval van individuele sancties, zoals een gele of rode kaart, worden de kosten die hieraan verbonden zijn op de betreffende speler verhaald.
Indien er sprake is van een collectieve boete opgelegd aan een team, dan wordt deze verhaald op de degene(n) die zich binnen het team schuldig heeft/hebben gemaakt aan wangedag op grond waarvan de KNVB heeft besloten deze collectieve boete op te leggen. Mocht blijken dat er sprake is van collectief wangedrag dan zulle alle spelers van het team aangeschreven worden inzake de betaling van de opgelegde boete.
Mocht de boete aan het eind van het seizoen niet betaald zijn, dan is de speler niet speelgerechtigd voor het nieuwe seizoen en/of kan geen overschrijving plaats vinden naar een andere vereniging.
Sancties kunnen ook door trainers/leiders worden opgelegd, naast de door de KNVB opgelegde boetes en sancties. Hiervan wordt melding gemaakt aan het jeugdbestuur. Indien er sprake is van herhaaldelijke en/of ernstige overtredingen beoordeelt het jeugdbestuur op basis van de beschikbare informatie, welke sanctie zal worden opgelegd.
De trainer/leider informeert het jeugdbestuur wanneer hij/zij daar aanleiding toe ziet. Het jeugdbestuur bespreekt het geval, voert zo nodig een gesprek met betreffende speler(s) en zijn/haar ouders en kan overgaan tot disciplinaire maatregelen.
Ouders/verzorgers worden mondeling en zo nodig schriftelijk geïnformeerd over het wangedrag van hun kind.
Dij diefstal, vandalisme en/of fysiek of verbaal geweld, wordt door vv de Alblas aangifte gedaan bij de politie. Daarnaast leidt dit tot onmiddellijke schorsing en kan zelfs leiden tot royering als lid van vv de Alblas.
Indien niet dan wel niet tijdig wordt voldaan aan de verplichting tot het betalen van de contributie, is de jeugdspeler na het verstrijken van de betalingstermijn niet langer speelgerechtigd en zal hij/zij worden uitgesloten van deelname aan trainingen en/of wedstrijden.
Ondanks het feit, dat vv de Alblas er alles aan doet om de voetbalopleiding van uw kind optimaal gestalte te geven, zou het kunnen gebeuren dat u op- en/of aanmerkingen of klachten heeft. Schroom niet hiermee naar de mensen te gaan die hier mogelijk iets aan zouden kunnen doen, namelijk de betreffende trainer/leider, leeftijd coördinator of technisch coördinator. In het uiterste geval kunt u contact opnemen met het jeugdbestuur.
Het heeft geen zin deze op- en aanmerkingen of klachten op andere plaatsen te ventileren. De bovengenoemde personen zijn te allen tijde bereidt naar u te luisteren en zo nodig toelichting te geven of samen met u naar oplossingen te zoek.
Wij wensen u een gezellig en sportief seizoen toe!
Het jeugdbestuur van De Alblas